- het graf van Johannes - Reisverslag uit Selçuk, Turkije van tim-reist-rond - WaarBenJij.nu - het graf van Johannes - Reisverslag uit Selçuk, Turkije van tim-reist-rond - WaarBenJij.nu

- het graf van Johannes

Door: Tim

Blijf op de hoogte en volg

22 September 2024 | Turkije, Selçuk

In Selcuk - zoals Efeze nu heet - zijn de restanten te vinden van de ‘Basilica of Saint John’ met ook het graf van de geliefde apostel van Jezus (zie foto’s).

Dat Johannes in Efeze is geweest, is niet beschreven in de bijbel. We weten vanuit Handelingen dat Johannes na Jezus’ Hemelvaart en Pinksteren nog een tijd vanuit Jeruzalem heeft geopereerd (Hand. 3:11, 4:19, 8:14). In Galaten schrijft Paulus dat hij ‘14 jaar later’ met Barnabas en Titus in Jeruzalem aankomt (ca 48 AD), en daar Jakobus, Petrus en Johannes ontmoet (Gal. 2:1,9).

De volgende plaatsbepaling is te vinden in Openbaring 1:9, waar Johannes schrijft:

‘Ik, Johannes, uw broeder en deelgenoot in de verdrukking, … was op het eiland Patmos omdat ik over God had gesproken en van Jezus had getuigd.’

Patmos, thans een Grieks eiland, stond in die tijd bekend als een Romeinse strafkolonie. Het eiland ligt ca 100 km ten zuidwesten van Efeze.

Volgens de overlevering heeft Johannes in Efeze gewoond en gewerkt. Hij is naar Patmos verbannen en later weer vrijgelaten. Daarna is hij naar Efeze teruggekeerd. Hij overleed op hoge leeftijd en is in Efeze begraven. Dit wordt vermeld in de geschriften van Polycarpus uit Smyrna - leerling van de apostel Johannes (69-155 AD) - en van Irenaeus (ca 140-202 AD). Ook wordt vermeld dat Johannes in Efeze zijn evangelie heeft geschreven.

Johannes heeft dat evangelie met een duidelijk doel geschreven:

‘Jezus heeft in het bijzijn van zijn leerlingen nog veel meer tekenen verricht, die niet in dit boek staan, maar deze zijn opgeschreven opdat u gelooft dat Jezus de Messias is, de Zoon van God, en opdat u door te geloven leven ontvangt door Zijn Naam.‘ (Joh. 20:30-31)

Johannes, de visser uit Galilea, de geliefde discipel van Jezus. Hij ziet Jezus over water lopen, 5000 man te eten geven. Is bij de verheerlijking op de berg. Ziet dat Jezus Lazarus opwekt uit de dood. Johannes is bij de voetwassing, het avondmaal en in Getsemane. Hij staat bij het kruis en is bij het open graf! Hij maakt het mee: Hemelvaart en Pinksteren. Hij ziet de groei van de 1e gemeente, maar ook de vervolging. Zijn broer wordt onthoofd en zelf wordt hij verbannen. Wat heeft deze volgeling van Jezus in zijn lange leven veel meegemaakt. En wat heeft hij ons veel meegegeven. In zijn leven en in zijn geschriften.

Ik vond het een heel ontroerend moment om bij het graf van Johannes te staan en mijn hand op de steen te leggen. Hoe dicht kun je je bij iemand voelen die zo dicht bij Jezus heeft gestaan.