Dag 2 - Pergamum
Door: Tim
16 September 2024 | Turkije, Pergamon
Tja en dan Pergamum. Ook hier heel veel indrukken. De oude stad is gebouwd op een hoge berg. Als je boven bent, heb je een geweldig uitzicht rondom. Steeds stond ik weer op een plek dat ik dacht: hier moet ik een panorama foto van maken. Op elke hoek van de berg weer een ander spectaculair uitzicht.
Wat heeft Jezus tegen deze stad te zeggen. Hij stelt zichzelf voor als degene die het scherpe tweesnijdende zwaard heeft. Dit is niet alleen maar goed nieuws voor de inwoners van de stad. Jezus bemoedigd hen, want ze Zijn Naam trouw gebleven en hebben het geloof in Hem niet verloochend. Zelfs niet toen er vervolging was uitgebroken in de stad.
‘Ik weet’, dat zegt Jezus ook in deze brief. Hij is niet alleen de Overwinnaar op de troon in de hemel, Hij Weet! In het begin van Openbaring 2 zegt Jezus dat Hij tussen de kandelaren (dat zijn de 7 gemeenten Openb. 1:20) wandelt. En dat is ook een bemoediging voor ons: Jezus is niet alleen ver weg, de Koning in de hemel. Dat is Hij ook. Maar Hij is ook hier, tussen de kandelaren, bij de gelovigen. En Hij weet!
Maar dan volgt een schokkende mededeling: Ik weet waar u woont, namelijk daar waar Satans troon staat. Dat is nogal wat. Je woont in je hoge, veilige stad, midden op de prachtige vlakte van de rivieren Selinus en de Cetius. Ok het is zwaar, er is vervolging, een gemeentelid is gedood om zijn geloof. Maar dat de troon van Satan in je stad staat. Het zal tegen je gezegd worden. God is overal. Satan is maar op 1 plek tegelijk. En dat zal maar net jouw stad zijn. En wat is de oproep van Jezus? Wegwezen ? Als Satan daar is, ren dan zo snel als je benen je kunnen dragen naar een plek ver daar vandaan? Nee dat zegt Jezus niet. Nadat Hij de verleiding in Pergamum zeer duidelijk heeft benoemd en veroordeeld, roept Hij op tot bekering. En om vol te houden in tijden van verleiding en vervolging.
Satan had zijn woonplaats goed gekozen. In het centrum van de toenmalige wereld. In verbinding met Athene, Rome in het westen en ook met het oosten. Belangrijke verbindingswegen van die tijd liepen door dit gebied. Het is een vruchtbaar gebied, rijk. Maar ook: de afgoden verering viert er hoogtij. Een strategische plek, van waaruit het omringende koninkrijk goed te overzien was. Onwillekeurig moest ik denken aan 1 van de verzoekingen in de woestijn, dat Satan aan Jezus op een hoge plek, waar hij Hem al de koninkrijken van de wereld toonde. Ik zal een paar foto’s bijvoegen, waar je kan zien dat Pergamum ook zo’n soort plek is. Maar de christenen hoeven niet weg. Jezus heeft overwonnen! Dat betekent dus zelfs dat je kan wonen in de plaats waar de troon van Satan staat.
De oproep van Jezus is: kom tot inkeer en bekeer je, en de waarschuwing is, dat Hij anders komt en hen met Zijn tweesnijdend zwaard zal bestrijden !
Dat is heftige taal. Jezus geeft geen waarschuwing aan de goddeloze inwoners van Pergamum met hun afgoden verering. Maar Zijn boodschap is aan Zijn volgelingen gericht. Zij worden ernstig toegesproken! Je woont in de stad waar Satan woont, maar Wie je echt moet vrezen, dat ben Ik!
Tja, en als je vandaag in Bergama (de huidige naam van Pergamum) rondkijkt, vind je zo 1-2-3 geen christelijke gemeente. Zijn er nog gelovigen in die plaats? Waar de bemoediging van Smyrna was dat Gods werk is doorgegaan en dat er tot op de dag van vandaag christenen zijn die samenkomen, heb ik die in Pergamum niet gevonden. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen christenen zijn. Maar duidelijk is dat de waarschuwing van Jezus serieus genomen moet worden.
En dan het einde van de brief: wie oren heeft, luister! Hou volstopt het eind. En wie overwint ontvangt verborgen manna en een wit steentje met je nieuwe naam, de naam die niemand kent, behalve degene die het ontvangt.
Tot zover, Tim