Dag 4 - Philadelphia - Reisverslag uit Alaşehir, Turkije van tim-reist-rond - WaarBenJij.nu Dag 4 - Philadelphia - Reisverslag uit Alaşehir, Turkije van tim-reist-rond - WaarBenJij.nu

Dag 4 - Philadelphia

Door: Tim

Blijf op de hoogte en volg

18 September 2024 | Turkije, Alaşehir

Ben vandaag meteen doorgereden van Sardes naar Philadelphia.

Het was behoorlijk zoeken naar de oude stad. Toen ik Alasehir - zoals Philadelphia nu heet - binnenreed stond er nog een bemoedigend bordje ‘Philadelphia Antik Kenti’ rechtsaf. Maar dat bleek ook het enige bordje te zijn.

De oude stad is moeilijk te vinden. Het blijkt dat de nieuwe stad over de oude heen gebouwd is. En omdat er overal huizen staan, kunnen ze niet echt in de grond graven. Uiteindelijk kom ik terecht bij de (restanten van de) Church St. Jean, ofwel de Kerk van de heilige Johannes. En bij de ingang van de site staat een bordje dat dit inderdaad de Antik Kenti betreft. Volgens de verkoper van religieuze souvenirs bij de ingang, is dit het enige wat vandaag de dag nog zichtbaar is van het oude Philadelphia. Er staat een bordje bij de ingang dat de kerk rond het jaar 600 AD is gebouwd.

De brief aan deze gemeente bevat een bijzonderheid: in deze brief geen vermaningen. Jezus weet dat het een gemeente is met weinig kracht en invloed. Hij prijst ze omdat ze trouw zijn gebleven. De bemoediging is dat de komende vervolging - waarover in de andere brieven gesproken wordt - aan deze gemeente voorbij zal gaan!

De beheerder van de site vertelt me dat de kerk oorspronkelijk 6 pilaren en 2 koepels heeft gehad! Het lijkt erop dat de gemeente In Philadelphia na ontvangst van Jezus’ brief een goede tijd heeft doorgemaakt. Het heeft er in ieder geval toe geleid dat er 500 jaar later een gemeente is, die een grote kerk heeft kunnen bouwen. Van de oude stad is boven de grond niets meer te zien, behalve de pilaren van de kerk van Philadelphia.

Jezus eindigt de brief met een prachtige belofte:

‘Wie overwint maak Ik tot een zuil in de tempel van Mijn God. Daar zal hij voor altijd blijven staan. En Ik zal de Naam van Mijn God op hem schrijven en de naam van de stad van Mijn God, het nieuwe Jeruzalem, dat neerdaalt uit de hemel bij Mijn God vandaan, en Mijn nieuwe Naam.’

Tot zover,

Tim